Oldalak

2014. július 29., kedd

Kobra

Bhujangasana

Az egyik kedvenc ászanám. Sokszor csinálom. Gyakorlatilag még nem voltam olyan jógaórán, ahol ne jött volna elő ez a póz. 
Amikor anno az oktatói képzésre jelentkeztem, mellékelni kellett fotót, amelyiken a kedvenc ászanám végzem. Nekem ez az egyik. Nem igazán tudtam volna akkor megmondani: miért, csak jól éreztem/érzem magam benne. Az oktatóképzés során világossá vált a miért is. Lássuk csak: 
A Bhujangasana (Kobra-póz) a hátrahajlások közé tartozik,  a hátrahajlítások növelik a vállízület mozgásterét, rugalmasságát.  A hátrahajlítások másik nagyon fontos jellemzője, hogy hatékonyan erősíti a gerinc melletti izomzatot, ezáltal javítja a tartást. (erre szükségem van :))

A leggyakoribb gerincproblémák (gerincsérv, porckorong problémák, isiász) esetében a hátrahajlítások megfelelő formáival nagyon hatékony eredményeket lehet elérni.
A hátrahajlító ászanák egy erőteljes mellkasnyitást eredményeznek. Ezek a pózok élénkítő hatásúak, így növelik a légzés kapacitást.  Hatékony ellenszerei a depressziónak. 

Ayurvédikus szempontból:
Ha hátrahajlásokat végzünk, akkor általában sok vér megy a fejünkbe. Ezek a gyakorlatok erősen szelesek, növelik a Vata minőséget, de komponálástól függően lehetnek tüzesek, vagy akár vizesek is.  Minél nagyobb a kapcsolat a földdel, annál jobban tudjuk "földelni" ezt a pózt. Alapeleme egy Kapha kiegyenlítő programnak, de megfelelő komponálással - módosítással elengedhetetlen gyakorlat mind a 3 dohsa számára. 

Ne végezd:
  •  hasi sérv, gyomorfekély esetén, hasi műtéteket követően, terhesség alatt
Pozitív hatásai: 
  • serkenti az emésztő tüzet, 
  • stimulálja a hasi szerveket, 
  • megerősíti a farizmokat, erősíti az egész gerinc menti mély hátizomzatot, segít enyhíteni az isiász tüneteit, a deréktáji fájdalmakat, hatékony kezelést ad enyhébb gerincsérv (porckorong kitüremkedés) esetében, 
  • jótékonyan hat a reproduktív szervekre így segíti a természetes menzesz beálltát,
  • ellenállóvá tesz a betegségekkel szemben,
  • stimulálja a Kundalini ébredését

Namaste! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése