Oldalak

2013. december 30., hétfő

Szívcsakra

A mostani feladat izgalmas, a 7 csakrából választani egyet, ami valami miatt kedves a számomra. Nos, igazából semmit nem tudok a csakrákról, nem is különösebben izgatott - sose. Szóval a választás random is lehetne (akár felírhatnám a 7 csakra nevet a papírra és húzhatnék egyet, kvázi mindegy lenne, hogy melyikről írok részletesebben:)).  Aztán gondoltam egyet, és mivel  nem vagyok egy "spiri-lady", egyelőre, úgy gondoltam a racionálisság ellensúlyozására választom a szívcsakrát. 

Általában a csakrákról:
A csakrák az ember fizikai szemmel láthatatlan, szellemi részeinek szervei, erőtestei. A csakra szanszkrit eredetű szó, kereket jelent, és lótuszvirágokként ábrázolják őket.
Auránk hét fő örvénylő körből álló energiarendszerrel van összefüggésben, amelyek biztosítják szervezetünk energiaáramlását. Csakráink a gerincoszlop mentén, egymás fölött helyezkednek el a szivárvány színeit követve. 
A csakrák biológiai funkciójukban kapcsolódnak a fizikai test megfelelő testrészeivel, belső elválasztású mirigyrendszerével és az idegekkel. Ezen kívül pszichológiai funkciót is ellátnak.
Az aura csakráinak fő feladata, hogy vitalizálja az egyes energiatesteket, így a fizikai testet is, valamint, hogy biztosítsa az aurarétegek közötti energiaátvitelt.

Szívcsakra:


Dolga: elfogadás - önelfogadás
Helye: mellkas közepe
Szervek: szív, tüdő alsó része, nyelőcső, bőr, felső hát, vállak, mellkas, véráramkör, vérnyomás, csecsemőmirigy
Mirigy: csecsemőmirigy
Testi zavarok: szív és érrendszer betegségei, tüdő- és mellrák, asztma, tüdőgyulladás, felső háti és vállproblémák, bőrbetegségek,
Mentális funkciók: szeretet, harmónia, bizalom, remény, önfeláldozás,
Túlműködés: birtokló, féltékeny, másoktól függ
Alulműködés: magányos, keserű, szégyenlős, kritikus
Szimbóluma: 12 szirmú lótuszvirág - Lótuszának tizenkét szirma a szív isteni tulajdonságait jelképezi: boldogság, béke, harmónia, szeretet, megértés, együttérzés, világosság, tisztaság, egység, könyörületesség, jószívűség és a megbocsátás.
Polaritása: nőies
Temperamentuma: melankólikus
Szín: zöld, rózsaszín, arany
Elem: levegő
Asztrológia: mérleg
Bolygó: Vénusz
Érzékszerv: érintés, tapintás
Kristályterápia: Turmalin (nem fekete), Zöld jáde, Smaragd, Rózsakvarc
Aromaterápia: Jázmin, Majoranna, Mandarin, Ylang-ylang, Rózsa,


Harmonikus működése esetén gyönyörteli és boldogító érzéseket élhetünk át, melegséget, nyugalmat, megbízhatóságot árasztunk magunkból. Jellemző ránk a nyitottság, együttérzés, segítségnyújtás és adakozás elvárások nélkül.
Rendellenes működésnél, amikor az elme és a tudat nem tiszta, könnyen kibillenhetünk ebből az idilli állapotból. Komplexusok, megszállottság, gyűlöletérzés, haragtartás, bosszúvágy alakulhat ki.

Testi szinten szív- és érrendszeri zavarok, magas vérnyomás, tüdőbetegségek, allergiák, asztma kialakulása a legjellemzőbb.

Jótékony hatású jógagyakorlatok:
Bhujangasana (kobrapóz)
Matsyasana (hal póz)
Légzőgyakorlatok (teljes légzés, tűzlégzés, váltott orrlyukú légzés)


Minden csakrához tartozik egy mantra, amivel a csakrával összefüggő problémákat lehet orvosolni.
Ezek a szavak szanszkrít eredetűek. Bár lefordítható a jelentésük, ennek ellenére a szó rezgése miatt az eredeti nyelvezet szerint kell mantraként használni.
A mantrát lassan, nyugodtan, egyenlő ütemben kell ismételni, folyamatosan. Közben érezhetővé válik az adott csakra is.
Egyszerre csak egy csakrának a mantráját használjuk.
Aki mind a 7 csakráját szeretné ezzel a módszerrel aktivizálni, az mindegyik csakra – mantrát ugyanannyiszor ismételje.

A hatás fokozható, ha a csakrához tartozó hangmagasságon ejtjük ki.

7. "H"
6. "A"
5. "G"
4. "F"
3. "E"
2. "D"
1. "C"
A  szívcsakra  mantrája: JANG, (g hang kiejtése nélkül) JAM.

Ahogy olvastam a csakrákról, főleg a szívcsakráról, feltűnt, hogy milyen érdekes választás volt részemről. Az jutott eszembe, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek... Mennyi minden kvázi igaz is lehet/ne rám. Például én egy alapvetően levegő jegyű (mérleg) ember vagyok, bár ezzel eddig nem foglalkoztam különösebben, de meglepett, hogy egy szándékos választás mennyire betalál.  A szívcsakra eleme a levegő, nekem  nagy kedvencem a jázmin, és szeretem a zöldet... meg a Bhujangasana az egyik kedvencem... 


Namaste!

http://csakra.jimdo.com/a-csakr%C3%A1k/sz%C3%ADvcsakra/
http://ezoterikustanacsok.shp.hu/hpc/web.php?a=ezoterikustanacsok&o=orlvn38rsj_pne_BB8
http://bikram.hu/?p=csakra
http://www.ahimsa.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=127&Itemid=26
http://noieskismamajoga.hu/a-csakrak-es-azok-megbetegedesei/


2 megjegyzés:

  1. Örülök én is ennek a felfedezésednek, pláne, hogy vannak bennünk még hasonlóságok is. Nekem például most nagy megerősítés a korábbi felismerésemhez, hogy a szívcsakra és a csecsemőmirigy meg a mellrák hogyan függenek össze. Amit viszont hiányolok az pont az állatszimbólum, amiről kértem, hogy írjatok. Nézd meg milyen állat lakik a szívben? Lehet ez neked erőállatod? Milyen minőségeket képvisel? Egyébként nagyon élvezetes írás már megint:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megtaláltam az erőállatot (őz, antilop) - szándékosan nem írtam bele, helyette benne van a 12 szirom jelentése. Nem érzem magaménak az állatot, másra jobban tudok asszociálni.

      Törlés