Oldalak

2013. augusztus 23., péntek

Agnisoma elvonulás II. - Pránájáma



A pránájáma a jóga negyedik tagja. 
A pránájáma jelentése az életenergia harmonizálása a légzés megalapozásával. A prána jelenti a légzést, a lélegzést, életet, energiát, erőt,  az ájáma pedig hosszúságot, megnyújtást, vagy épp a visszafogást. A pránájáma a légzés tudománya, amely tartalmazza a helyes légzés ritmusmintáit. Ezek a ritmusminták erősítik a légzőrendszert. E körül forog az élet kereke. A jógi életét nem is napjaival, hanem a légvételeinek számával mérik.
 A pránájáma célja, hogy egy nyugodt állapotú elmét hozzon létre, mivel a légzés és az elme nem különálló dolgok. Azzal, hogy a légzésünk folyamatát megtanuljuk kontrollálni, harmonizálni, sikerül az elménket lecsendesíteni. Ebben a csendes nyugalomban kevésbé vagyunk hajlamosak kiszámíthatatlan érzelmi reakciókra. A légzés kontrollálása kiterjed a légzés valamennyi műveletére: 

  • belégzés, vagyis púraka: feltöltés
  • kilégzés, récsaka: tüdő kiürítése
  • légzés szünet, légzés visszatartás, vagyis a kumbhaka

Magának a légzésszabályozásnak több célja van: 

  • felrázza a fizikai testet
  • megváltoztatja a vérkeringét, az anyagcserét, így kihat valamennyi szervre
  • segít az egészség megőrzésében
  • lecsendesíti az elmét, megfékezi a gondolatokat
A pánájáma gyakorlatokban az orrlyukak, az orrjáratok, a nyálkahártyák, a légcső, a tüdő és a rekeszizom játszanak szerepet. Ezért sem szabad elhamarkodottan a pránájáma elsajátítására törekednünk, fontos, hogy legyen egy guru, aki fel tudja mérni tanítványa testi korlátait. A helytelen gyakorlás során légzőszervi betegségek alakulhatnak ki, ill. az idegrendszerben is felléphet működési zavar. 


Személyes élmények:

Nagy kíváncsisággal vártam a táborban a reggeli pránájáma gyakorlásokat. Eddigi jóga gyakorlásom során valahogy ez kimaradt, sehol nem fektettek rá eléggé nagy hangsúlyt. Sajnos.  Gabi ebben is maximalista és zseniális. Tegyük hozzá, az első nap reggel konkrét pánik roham tört rám, hogy azonnal megfulladok, oxigént ide, de azonnal. Hihetetlen önuralom kellett ahhoz, hogy ki ne rohanjak a meditációs szobából ordítva, hogy megfulladok. Feszült a mellkasom, légszomjam volt. Az orrom nem dugult be, egyszerűen csak nem volt levegő... Rendkívűl sokat segített a mantra, amit Gabi, mondott, hogy végezzünk, ha netán nem bírjuk. Kellett is, többször, és hamar megnyugvást hozott. Aztán újra próbálkoztam, minden áldott reggel. De a nagy áttörés még nem jött el, elfáradok, elfogy a levegő.  Viszont hihetetlenül frissít, még így is. Kikapcsol és megnyugtat. olyan tiszta fejjel és higgadtan kezdődött napom, hogy idejét se tudom, mikor éreztem valami ehhez hasonlót.  Úgyhogy gyakorolom, bár konkrét sikerélményem nincs. Még. De ami késik, nem múlik. :)

Váltott orrlyukú légzés:

Vegyük fel a Vishnu mudrának nevezett kéztartást a jobb kezünkkel. Behajlítjuk a mutató és a középső ujjunkat. A hüvelykujjunkkal fogjuk majd "szabályozni" a jobb orrlyukat, a gyűrűs ujjunkkal pedig a balt.
Zárjuk el a jobb orrlyukat, és a bal orrlyukon lélegezzünk ki.
Majd ugyancsak a bal orrlyukon lélegezzünk be, miközben négyig számolunk.
Orrlyukat váltunk, elzárjuk a bal orrlyukat, elengedjük a jobb orrlyukat, és kilélegzünk a jobbon, nyolc számolásra. Majd a jobbon be is lélegzünk, négyig számolva, cserélünk, és kilélegzünk a bal orrlyukon, miközben hatig számolunk, majd a bal orrlyukon belélegzünk négy számolásra. Ez egy kör légző gyakorlat.



Források: B. K. S. Iyengar: Jóga új megvilágításban
Godfrey Devereux: A jóga alapjai
S. Yesudian: Sport és jóga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése